Ai mikä tämä on ?

Tämä on Raittiusyhdistys Sarastus III ry. logo.

 

Kyllä ihka aito sellainen, raittiusyhdistys. Ja kyllä, niitä on olemassa ihan oikeasti.

Ai miten liittyy itseeni ?

Ajauduin mukaan vahingossa alkuun. Tuossa syksyllä 2017 menin toisen henkilön tilalle erääseen tilaisuuteen. Tämä ihminen pyysi siis itseäni, josko menisin hänen sijastaan täällä kotipitäjässä yhteen tilaisuuteen.

Hän ei se ihmeemmin alustanut mihin olen menossa. Mutta mitä siitä menin, kun kerran lupasin.

 

Eipä siinä sitten muuta kuin pimeenä sateisena syysiltana 2017 katsomaan mistä on kyse ?

Menin siis paikalle ja eteiseen jo mennessä kuului puheen sorinaa. Paikka taisi unohtua mainita, Hauhotalo entiseltä nimeltään Sisula, luonnollisesti Hauholla. Paikka jonka voi halutessaan vuokrata, kylän kokoontumispaikka tai yksi niistä.

Monenlaiseen tilaisuuteen taipuva paikka.

 

Palataan aiheeseen. Menin siis paikalle, tietämättömänä mikä tilaisuus ja mistä pitäisi puhua.

Tilaisuuden luonne paljastui melko nopeasti, kun astelin peremmälle ja esittelin itseni, edelleen ihmetellen miksi ja mitä teen siellä.

 

Katse osuikin pian roll-uppiin josta sain käsitystä hiukan tilaisuuden luonteesta.

Olin siis ihka oikean Raittiusyhdistyksen tilaisuudessa !

Mitä, minä ???

Sitä on moni kysynyt jälkikäteen, että miksi ?

Alkuun sanoinkin, kun tietäisinkin.

Minä joka kieltämättä, on oluen jos toisenkin tähän ikään juonut, joskus ehkä yhden liikaakin.

 

Mutta itse tilaisuudesta en paljoa muista, olin sen verran ymmälläni koko ajan.

Tilaisuus oli ja meni. Muutaman käyntikortin annoin ihmisille, eikä kauankaan kuin yhdistyksen sihteeri otti yhteyttä ja kysyi josko lähtisin mukaan toimintaan.

Muutaman kerran kieltäydyin kunniasta ajanpuutteen ja ehkä ajatuksenkin puutteen vuoksi.

 

Jäsenyyttä ja puheenjohtajuutta tarjottiin, vihdoin suostuin sitten muutaman pitkän puhelun jälkeen kannattajajäseneksi ja varapuheenjohtajaksi. Kevään 2018 aikana parissa kokouksessa sitten kävin istumassa kuunteluoppilaana lähinnä. Tuli kesä ja Hauhon kesätori, googlettaessa löydät kyllä tietoa jos et tiedä vielä mistä kyse, ehkä kerron siitä toisella kertaa sitten.

 

Takaisin kesätorille siis, oli melkoinen helle kuten kaikki muistaakin varmaan ?

Olin jo muutenkin paikalla politiikan kannalta ja oli myös tämän Sarastuksen pöytä siellä. 

 

Koitin jakaa aikaani kävellen kahden pöydän välillä ihmisten kanssa jutellen.

Yks-kaks edellinen puheenjohtaja kysyikin josko ottaisin puheenjohtajan nuijan haltuuni hänen ajan puutteensa ja ei hauholaisuuden vuoksi. Olisihan minun helpompi hoitaa asioita paikkakuntalaisena.

Taas uutinen pilvettömältä ja helteiseltä taivaalta.

Taisin kahvikupin verran asiaa pohtia, ja lupasin sitten mikäli kaikki ovat yksimielisiä asiasta. Ottivat siinä muutaman puhelun ja siltä seisomalta itsestäni leivottiin yhdistyksen uusi puheenjohtaja.

 

Viikon päähän ylimääräiset kokoukset ja paperit ajantasalle.

Olin siis yht`äkkiä puheenjohtaja yhdityksessä jota en reilu puoli vuotta aiemmin ollut edes tiedostanut olemassa olevan.

 

Sillä polulla olen edelleen.

Kyse ei ole mistään AA- kerhosta suinkaan. 

 

Pari sanaa yhdistyksestä

 

Raittiusyhdistys Sarastus III ry on perustettu alunperin vuonna 1904, kunnioitettavat 115 vuotta vanha yhdistys siis tänä vuonna.  Nimen järjestysluku johtuu siitä, että silloin ei vielä ollut yhdistysrekisteriä ja keskusjärjestö Raittiuden Ystävät ry:n jäseneksi pyrkivän uuden samannimisen jäsenen nimen perään keskusjärjestö lisäsi järjestysluvun.

Sarastuksemme on siis Raittiuden Ystävät -järjestön kolmas Sarastus-niminen jäsenyhdistys.

Yhdistyksen toiminnassa on ollut tauko ainakin kaksi kertaa. Ensimmäinen tauko kesti tiettävästi kymmeniä vuosia.

 

Toiminta on sisältänyt lasten kansantanssiryhmiä, kädentaidon kursseja (tina, tuohi, päre, kantele...), viisikielisen kanteleen soiton kursseja, leirejä, viikonloppuvaelluksia lähialueilla (Ilves-reitti, Seitsemisen kansallispuisto, Helvetinjärven kansallispuisto) ja osallistuneet piirijärjestön Hämeen Sininuoret ry:n järjestämillä useilla noin viikon kestänellä vaelluksilla Sodankylän Saariselällä, Kuusamon Karhunkierroksella ja Kivi-vaelluksella Käsivarressa.

 

Toimintaa hallitsevat teemaillat mm. ajatuksella, että terveyttä voi lisätä ja ylläpitää elämäntapaa muuttamalla. Arjen valinnoilla, kuten omatoimisella arkiliikunnalla, ruokavalinnoilla, mielen hyvinvointia lisäävillä asennetarkistuksilla ja monilla vastaavilla tavoilla joilla mahdollistetaan terveys kohentumista.

 

Ei pidetä siis palopuheita viinankiroista vaan ylipäänsä terveellisestä elämästä ja tavoista ilman päihteitä on ne sitten mitä hyvänsä.

 

Näin pähkinänkuoreen tungettuna tämä asia.

 

pst, unohdin melkein mainita, että uudet jäsenet ovat tervetulleita.